NE VEŽITE DJECU U SJEDALICAMA U DEBELIM ZIMSKIM JAKNAMA

Vežete li dijete u zimskoj jakni, bezbjednosti pojasevi sjedalice neće biti pravilno učvršćeni, odnosno nemoguće ih je zategnuti oko tijela.

 

Vezati dijete u sjedalicama trebala bi biti navika svakog roditelja.

Jednostavna radnja koja konzumira nekoliko sekundi vašeg vremena veoma je važna za bezbjednost djeteta.

Čak i roditelji koji su savjesni i vežu svoju djecu, čak i kad s automobilom odluče preći nekoliko stotina metara do najbliže trgovina, vrtića ili škole, nerijetko čine jednu grešku: vežu djecu u sjedalicama u debeloj zimskoj odjeći.

 

Znamo da je ujutro hladno i da ta treba mnogo vremena da se automobil ugrije, ali probajte dijete pokriti dekicom ili iskoristiti neki drugi oblik grijanja.

Zašto?

Vežete li dijete u debeloj zimskoj jakni, bezbjednosni pojasevi sjedalice neće biti pravilno učvršćeni, odnosno nemoguće ih je zategnuti oko tijela.

U slučaju sudara, tijelo djeteta previše će se micati i raste mogućnost od teških povreda, a isto tako je moguće i da tijelo djeteta klizne iz jakne i udari u sjedalo ispred njega.

Preporuka je da tokom učvršćivanja svog nasljednika ili nasljednice u sjedalici ne pretjerujete s odjećom, odnosno da pojasevi sjedalice budu što bliže tijelu djeteta.

Takođe, učvrstite pojaseve!

 

 

Izvor: https://hayat.ba/